miércoles, 5 de enero de 2011

UD 7 Sessió 5 Doc 1.- 2.- 3.- Analitza les estratègies per incentivar la producció.

1.- Balanç de la producció industrial en els tres primers plans quinquennals
2.- L’stakhanovisme
A la conca del Don,  l’est d’Ucraïna, a l’agost d’aquest mateix anys el miner Aleksei Stakhanov va ser capaç d’extreure 120 tones de carbó en un sol torn de sis hores, una proesa que suposava treure una quantitat de carbó catorze vegades superior a la fixada per la seva empresa. Quan la notícia va arribar a Moscou, Stalin i Molotov es van adonar que, si es feia una crida a tots els obrer industrials perquè emulessin Stakhanov, així ajudaria a trencar la resistència dels gerent, els tècnics i els treballadors envers la política del Politburó
Es va presentar Stakhanov com un heroi de la classe obrera i es va fundar un moviment stakhanoista. De sobte, es va veure que pràcticament totes les màquines industrials es podien fer funcionar molt més ràpid... Els que, a les empreses, criticaven l’stakhanovisme no rebien una simple reprensió, sino que eren arrestats per provocadors.
R. SERVICE Història de Rússia en el segle XX, 2000

3.- Cartell al·lusiu a la modernització de l’agricultura. Gràcies a la introducció de la maquinària en el camp es va aconseguir alliberar mà d’obra camperola, que va passar a treballar en la indústria.
Analitza les estratègies per incentivar la producció.
·         Relaciona els documents 1.-, 2.-, 3.-.
a)      Quina proesa va fer el miner Stakhanov? Quina utilització política van fer d’aquest fet?
b)      Quin missatge ens vol transmetre el cartell? Com t’imagines l’ambient de treball a la granja?
c)       La producció industrial va millorar amb els plans quinquennals? Creus que la propaganda va tenir res a veure amb això?

No hay comentarios:

Publicar un comentario