lunes, 10 de enero de 2011

UD 8 Sessió 1 Comentari Text + Fotografia

2.- Analitza els mitjans d’acció del feixisme.

Una expedició de càstig

[...] l’expedició punitiva parteix gairebé sempre d’un centre urbà i irradia cap al camp que l’envolta. Enfilats als seus camions [...] els “camises negres” es dirigeixen al lloc que és l’objectiu de l’expedició. Una vegada hi són, comencen a donar cops a tots els que es troben pels carrers que no es descobreixen quan passen davant seu o que duen una corbata, un mocador o una brusa vermella. Si algú s’hi torna, si hi ha un gest de defensa, si un feixista és ferit o simplement és empès, el “càstig” s’amplia. Aleshores es precipiten a la borsa de treball, al sindicat, a la cooperativa, a la casa del poble, en rebenten les portes, tiren al carrer el mobiliaria, els llibres i les mercaderies i hi aboquen bidon de gasolina: en pocs minuts, tot crema. Els que enxampen dins del local són apallissats salvatgement o assassinats.

A.      TASCA, Naixement del feixisme, 19383.- Mussolini anuncia la invasió d’Etiòpia per les tropes italianes el 1935 davant l’estàtua de Cèsar.
·         La violència va ser un dels mitjans d’acció del feixisme. Llegeix el document 2.
a)      Explica en què consistia una expedició de càstig.
b)      Per què pegaven els qui portaven alguna peça de vestir de color vermell?
c)       Quina funció creus que tenia l’ús de la violència?
d)      A quins llocs s’adreçaven? Per tant, contra qui dirigien la seva violència?
·         Els feixistes també van utilitzar la propaganda. Observa el document 3.-: per què creus que Mussolini va anunciar la invasió d’Etiòpia davant l’estàtua de Juli Cèsar?
·         Un altre mecanisme va ser l’educació dels nens i dels joves. Quin document es relaciona amb això?

No hay comentarios:

Publicar un comentario